11 maart 2016 - Hulp aan dieren kan beter

Vandaag in PZC: SWN biedt een betere regeling aan om aangereden wild uit zijn lijden te helpen.

Onnodig dierenleed kan vermeden worden als ook Zeeland zich aansluit bij de landelijke werkwijze van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). Dat zegt voorzitter Gijs van Aardenne naar aanleiding van het incident met een gewonde vos in Zeeuws-Vlaanderen. Een inwoner van Spui was zondag uren op zoek naar iemand die het dier uit zijn lijden kon verlossen.

De SWN heeft onder meer met de wegbeheerders in haar werkgebied overeenkomsten gesloten. De SWN zorgt dat ernstig gewond groot wild, dassen of vossen op of nabij een weg verwijderd en afgevoerd worden volgens een uniform landelijk protocol. Binnen een kwartier, uiterlijk een half uur, moet iemand aanwezig zijn. In grote delen van het land wordt al op deze manier gewerkt.

In Zeeland is een team jagers actief om aangereden wild uit zijn lijden te helpen. Zij hebben op basis van de Flora en Faunawet individueel toestemming van de provincie gekregen om dit te doen. "Dat werkt goed. In heel Zeeland kunnen mensen door de meldkamer van de politie gebeld worden. Als de een niet bereikbaar is, wordt de volgende gebeld. Het is een degelijk systeem met een goed omschreven protocol", zegt Liduin Paree-van 't Westende, adjunct-secretaris van de Faunabeheereenheid Zeeland.

Maar de SWN pleit voor het invoeren van een systeem waarbij de bevoegdheden niet aan afzonderlijke jagers, maar aan een onafhankelijk, collectief verband als de SWN wordt verleend. Dat maakt de hulp aan dieren minder afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwillige individuen. De SWN-vrijwilligers zijn via de stichting voorzien van materialen, vergoedingen en zijn verzekerd. Van Aardenne zegt dat de jagers weliswaar de uitvoerders kunnen zijn, maar dat de zorg voor aangereden dieren in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is voor de wegbeheerders en provincie als bevoegd gezag: "Het gaat niet om jagen, maar om dierenwelzijn en om verkeersveiligheid." Volgens van Aardenne is het wachten op landelijke regels: "Goede objectieve registratie van aanrijdingen met in het wild levende dieren is belangrijk. Dat is de basis voor inzicht in de daadwerkelijke problematiek, namelijk dierenwelzijn en voorkomen van onnodig dierenleed. Registratie is tevens een leidraad voor het verkeersveiligheidsbeleid." Het aantal aanrijdingen in Zeeland met grotere dieren, schat hij op zo'n 200 per jaar.

door Theo Giele, PZC

 

| Terug

 

Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Hofsemolenweg 8

8171PM Vaassen

info@wildaanrijding.nl

©2024 Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Powered by Natuurlijk!