12 mei 2017 - SWN introduceert nieuwe unieke calamiteitenmerken voor Nederland

12 mei 2017 - SWN introduceert nieuwe unieke calamiteitenmerken voor Nederland

SWN is gestart met de, fasegewijze, introductie van de nieuwe calamiteitenmerken aan de regio’s. Deze oranje calamiteitenmerken vervangen de oude grijze, metalen ‘valwildloodjes’. Deze nieuwe kunststof calamiteitenmerken zijn gebruiksvriendelijker en voldoen aan de gewenste hygiëne en duurzaamheidseisen. Alle afhandelaren ontvangen een set nieuwe merken van de regiocoördinatoren.

 

 

Registratie
Door gebruik te maken van het calamiteitenmerk dat voorzien is van een uniek nummer en bevestigd aan het dier, is het mogelijk dat dier te identificeren. De combinatie van een uniek calamiteitenmerk en de registratie van de afhandeling op de melding van de meldkamer Politie borgt een juiste invoer van de gegevens en de kwaliteit van deze gegevens.

Controle en Handhaving
Doordat er sprake is van één uniek nummer op het calamiteitenmerk is ook controle mogelijk of er is gehandeld conform de verleende machtiging en gemaakte afspraken. Voor Politie en SWN is controle mogelijk aan de hand van de meldingen meldkamer en de geregistreerde, gebruikte calamiteitenmerken om de opvolging te kunnen borgen en te verantwoorden.

Wildhygiëne en voedselveiligheid
Ook in het kader van wildhygiëne en voedselveiligheid speelt het calamiteitenmerk een belangrijke rol. Wanneer een aangereden dier nog geschikt is voor menselijke consumptie kan deze, onder strikte voorwaarden, nog verwerkt worden. Met het unieke nummer van het calamiteitenmerk dat aan het dier is bevestigd, is de gewenste traceerbaarheid in de voedselketen geborgd.

Onderzoek
Met de introductie van de nieuwe calamiteitenmerken is ook het invulscherm in de digitale registratie applicatie aangepast. Hierdoor is SWN in staat om nog meer informatie van hoogwaardige kwaliteit te kunnen verstrekken aan onderzoeksinstanties en autoriteiten.

 

 

| Terug

Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Hofsemolenweg 8

8171PM Vaassen

info@wildaanrijding.nl

©2020 Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Powered by Natuurlijk!