19 april 2016 - Meer botsingen tussen vliegtuigen en vogels rond Schiphol na muizenplaag

Luchthaven Schiphol had het afgelopen jaar met een muizenplaag op het buitenterrein te kampen. De zachte winter zorgde voor een sterke groei van de muizenpopulatie in het gras in de terreinen rond de start- en landingsbanen. Daardoor streken er meer roofvogels op het terrein neer. Het warme winterweer zorgde er bovendien voor dat ook andere vogelsoorten vaker en langer op het luchthaventerrein bleven. Dat heeft er toe geleid dat het aantal botsingen tussen vliegtuigen en vogels met 48% is gestegen tot 378 in 2015.

Het aantal vogelaanvaringen was de laatste vijf jaar afgenomen. Die trend werd in 2015 doorbroken. Meestal worden de vogels bij een botsing opgezogen door een vliegtuigmotor en verbranden ze daar, maar soms ontstaat er schade en moet een vliegtuig terugkeren. Dat is ook noodzakelijk wanneer een grote vogel tegen het cockpitraam komt.

Schiphol verjaagt de vogels op eigen terrein. Daarbuiten onderneemt het bedrijf Duke Faunabeheer actie tegen ganzen. In het gebied rond Schiphol werden vorig jaar 4700 ganzen gevangen en vergast. In 2014 waren dat er 7000. Boeren ploegen het land na de oogst van graan zo snel mogelijk om waardoor het aanbod van voedsel voor vogels beperkt blijft. Op een aantal plekken is bewust olifantsgras geplant. Het muizenprobleem wordt aangepakt door het grootschalig inzaaien van een grassoort dat insecten en muizen niet eetbaar vinden. Ook door het gras kort te maaien is het terrein minder aantrekkelijk te maken voor muizen en vogels.

bron: Haarlems Dagblad, 18/04/16

| Terug

 

Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Hofsemolenweg 8

8171PM Vaassen

info@wildaanrijding.nl

©2023 Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Powered by Natuurlijk!